Hoe kan ik het beste mijn foto’s op groot formaat printen?

Grootformaat printers hebben veel meer mogelijkheden dan een standaard printers. Helemaal voor mensen die graag hun eigen foto’s afdrukken. Dat is een kunst op zich. Maar het is absoluut niet onmogelijk als je over de juiste kennis en apparaten beschikt. Een grootformaat printer is onmisbaar wanneer je foto’s met aanzienlijke afmetingen aan de muur wilt hangen. Kleinere apparaten kunnen eenvoudigweg alleen papier van het A4 formaat of kleiner bedrukken. Een grote foto in verschillende delen uitprinten levert over het algemeen geen mooie resultaten op. Het is bijna onmogelijk om de foto in z’n geheel naadloos aan de muur te hangen. Voor de mooiste presentatie wordt een afbeelding altijd op één stuk papier uitgeprint. Gelukkig zijn er inmiddels heel wat grootformaat printers voor consumenten op de markt.

Het kiezen van het juiste materiaal om op te printen

Het materiaal waar je op print is van grote invloed op de uiteindelijke kwaliteit van de afbeelding. Papier is nog altijd verreweg het meest gebruikte materiaal. Maar inmiddels wordt er ook geprint op plexiglas, hout, aluminium en kunststof. Met al deze materialen kun je een geheel ander effect creëren. Het is natuurlijk ook mogelijk om de foto eerst op papier uit te printen en deze vervolgens op een andere ondergrond te bevestigen.

Verschillende soorten papier voor een ander effect

Het is je misschien opgevallen dat er nogal wat onderscheid is tussen verschillende soorten fotopapier. De prijs kan eveneens sterk uiteen lopen. Daarnaast is er het verschil tussen hoogglans, zijdeglans en mat. Hoogglans, ook wel glossy genoemd, is geschikt voor foto’s met heldere, lichte en felle kleuren. Zijdeglans, of luster, is een tussenvorm die eigenlijk voor vrijwel elk type foto geschikt is. Mat papier geeft een geheel eigen effect. Dit type is met name populair voor zwart-wit foto’s. Uiteindelijk zal de keuze bepaald worden door je persoonlijke voorkeuren.

Comments are closed.