Een andere benaming voor plafond verlaagd is hangend plafond of vals plafond. Dit type plafond wordt gemonteerd aan het bestaande plafond en aan de zijmuren. Dit zorgt ervoor dat er een nieuwe draagconstructie ontstaat. Deze draagconstructie bestaat uit een hout regelwerk of metalen profielen. Tussen het oude plafond en de vernieuwde draagconstructie worden eventueel isolatie en leidingen aangebracht. Zijn alle leidingen en kabels op een nette manier weggewerkt dan kun je de plafondconstructie dicht maken. Er wordt met name gipsplaten hiervoor gebruikt, maar ook vezelplaten en hout kun je gebruiken. In de stucplaten kunnen speakers, ventilatie of inbouwspots geboord worden. Als laatste moet het plafond geschilderd en gestuct worden.

Waar zou je voor een hangend plafond moeten kiezen?

Eén van de voordelen van een hangend plafond is dat je de ruimte kunt isoleren tegen kou, warmte en geluid. Daarnaast kan je dankzij een verlaagd vals plafond geld besparen op de stookkosten. Heb je warme lucht in de ruimte dan heeft dat de vervelende neiging om op te stijgen. De warmte in je ruimte bevindt zich tegen het plafond aan. En hoe lager het plafond hoe meer de warmte bij de personen in de ruimte is. Heb je een verlaagd plafond dan wordt de warmte steeds naar beneden gedrukt en maakt het de temperatuur in de ruimte een stuk aangenamer. Je hoeft dus uiteindelijk minder m3 te verwarmen en daardoor zul je een stuk minder stookkosten hebben. Een plafond verlagen is dus zeer prettig voor je portemonnee. 

Ook heb je minder geluidsoverlast met een verlaagd plafond
Naast dat je je ruimte met een verlaagd plafond goed kunt isoleren en warmte behouden is het ook mogelijk om minder geluidsoverlast in je woning te hebben. Wonen er bijvoorbeeld mensen boven je met luidruchtige kinderen dan kan dat soms heel gehorig en onprettig zijn. Laat je je plafond verlagen en voorzie je het plafond van isolatie materiaal dan wordt de geluidsoverlast gelijk beperkt en zul je er minder last van hebben. Daarnaast zorg je er met een verlaagd plafond voor dat alle kabels netjes worden weggewerkt en ze daardoor niet meer zichtbaar zijn. En wil je dat je plafond een nette afwerking krijgt dan kun je kiezen voor led verlichting. Deze speciale inbouwspots vind je in de winkel en kun je door een bedrijf laten verwerken in je plafond. Al met al kun je genieten van genoeg voordelen als je besluit je plafond te verlagen.

Comments are closed.