De huidige huizenmarkt zorgt voor krankzinnige prijzen. Het is niet meer voor iedereen mogelijk om een huis te bemachtigen. Wanneer je een woning hebt gevonden die qua vraagprijs binnen jouw budget past, ben je nog niet verzekerd van de aankoop. Je moet namelijk flink overbieden als je echt kans wilt maken. Met behulp van hypotheek advies Apeldoorn kun je erachter komen hoeveel je extra vrij kunt maken om jouw plek op de markt te bemachtigen. Echter zal dit vaak veel minder zijn dan je gehoopt had voor jouw droomhuis. Maar waaraan moet je allemaal denken?

Hoge bedragen voor een nieuw huis

Overbieden is heel normaal geworden. Zo werden alleen al in het eerste kwartaal van 2021 7 op de 10 huizen tussen de 200.000 en 300.000 euro voor een hoger bedrag verkocht. Daarbij ging het niet zomaar om bedragen van een paar honderd euro. Gemiddeld werd er namelijk 10.500 overboden op een huis van 200.000 euro. Dit komt neer op een percentage van meer dan 5 procent. De reden hiervoor is de krapte op de woningmarkt. Kopers gaan hierdoor ook steeds meer risico’s nemen om het gewenste huis uiteindelijk in handen te kunnen krijgen.

Verschillen per provincie of stad

Daarbij verschillende overbiedpercentages per stad en provincie aanzienlijk. Vooral Zuid-Holland, Flevoland en Friesland liggen sterk aan kop als het gaat om de bedragen. Deze provincies worden gevolgd door onder andere Groningen, Noord-Holland en Utrecht. Als je gaat kijken naar de huizen in de hogere prijsklassen ga je het hoogste overbiedpercentage voornamelijk vinden in Flevoland en Utrecht. Doordat je bij een hypotheekaanvraag alleen de vraagprijs mag meefinancieren, moet je het overbieden dus uit eigen vermogen doen. Daarom moet je altijd realistisch gaan kijken naar jouw situatie en welke huizen er dan binnen jouw budget zullen vallen.

Comments are closed.